Politiechef wijst naar Cameron

Het schandaal rond de Britse tabloid News of the World bereikte dit weekeinde de politietop. De druk op de positie van premier Cameron loopt daarmee sterk op.

Former Metropolitan Police Commissioner, Sir Paul Stephenson, leaves New Scotland Yard in central London, on July, 17, 2011. Stephenson today resigned without warning, as the Metropolitan police force became drawn ever closer into the phone hacking and corruption probes at Rupert Murdoch's "News of the World". AFP PHOTO/BEN STANSALL AFP

Ook Britse gezagsdragers moeten vrezen voor de effecten van het afluisterschandaal. Zoveel is wel duidelijk nadat gisteravond de hoofdcommissaris van de Metropolitan Police, Paul Stephenson, ontslag nam.

Stephenson kwam eind vorige week in de problemen nadat de voormalig adjunct-hoofdredacteur van tabloid News of the World, Neil Wallis, werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het hacken van telefoons en het omkopen van agenten. Wallis gaf tot vorig jaar pr-advies aan de hoofdcommissaris, en beiden aten af en toe samen. Stephenson nam ook een verblijf van vijf weken in een kuuroord aan, waarvan Wallis ook de pr deed.

Het toont aan dat de invloed van (oud-) Murdoch-journalisten niet alleen in de politiek, maar ook bij de politie groot was.

Met een sneer naar premier David Cameron kaatste Stephenson de bal weer naar de politiek. Hij benadrukte dat hij Wallis pas in 2009 had aangenomen, toen er geen enkele verdenking was tegen de oud-adjunct-hoofdredacteur. Daarentegen nam Cameron Wallis’ baas Andy Coulson in 2007 aan als woordvoerder, nadat deze was opgestapt bij News of the World vanwege het afluisterschandaal, zei Stephenson. Hij onthulde ook dat hij de premier maar niet had ingelicht over het politieonderzoek naar Coulson, om Cameron niet „in verlegenheid te brengen”.

De druk op de premier, die enigszins leek verlicht na zijn voortvarende optreden woensdag toen hij een onderzoek aankondigde naar het afluisteren, is daarmee terug. Bovendien werd gisteren Rebekah Brooks, oud-directeur van uitgeverij News International en goede vriendin van Cameron, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het afluisteren van telefoons en de omkoping van politiefunctionarissen. Eerder al werd Andy Coulson, zijn voormalig woordvoerder, opgepakt.

Uit een lijst die Cameron vrijdag zelf vrijgaf, blijkt hij sinds zijn aantreden in mei 2010 26 ontmoetingen heeft gehad met directieleden van News International en hoofdredacteuren van Murdochs kranten. Ter vergelijking: hij sprak slechts negen keer met de top van de uitgeverij van de Daily Telegraph, en tweemaal met die van The Guardian. De BBC-top werd helemaal niet ontvangen.

Met het ontslag van Stephenson is de rust niet weergekeerd bij Scotland Yard. Officieren die wel, geen, of nauwelijks onderzoek naar het afluisteren deden, zitten nog op hun plek. Onder hen John Yates, die in 2009 besloot het onderzoek niet te heropenen na slechts acht uur en zonder de 11.000 pagina’s met aantekeningen van privédetective Glenn Mulcaire, die in opdracht van News of the World de telefoons hackte.

Morgenmiddag hoort een Kamercommissie in het Lagerhuis de hoofdrolspelers in het schandaal; Rupert en James Murdoch en Rebekah Brooks. De belangrijkste vraag zal zijn: ‘wie wist wat en wanneer?’

Zo zal James Murdoch uitleg moeten geven over schikkingen die hij trof met slachtoffers van afluisterpraktijken, en over misleiding van een eerdere Kamercommissie door de top van News International. Rupert Murdoch zal gevraagd worden over welke actie hij toen ondernam. Brooks zal worden ondervraagd over een verklaring die ze eerder deed voor het Lagerhuis – en later weer introk– over het omkopen van politiefunctionarissen.

Vraag is hoeveel Rebekah Brooks kan loslaten. Vanochtend werd ze op borgtocht vrijgelaten, maar terwijl het strafrechtelijke onderzoek loopt, zal ze niet alles kunnen zeggen. Dat geldt ook voor beide Murdochs.

De premier is ondertussen tot woensdag in zuidelijk Afrika, een reis die vanwege het schandaal is ingekort.

    • Titia Ketelaar