Politiebaas Londen stapt op om afluisterschandaal

Het zomerreces van het Britse parlement is vanochtend uitgesteld, zodat het Lagerhuis woensdag een ingelast debat kan houden over het afluisterschandaal rond News of the World, dat nog steeds groeit. Gisteren rolde weer een kop: die van Paul Stephenson, de hoofdcommissaris die intussen de verpersoonlijking is geworden van de intieme banden tussen de voormalige zondagstabloid en de politie.

Want het was Stephenson die in 2009 voormalig adjunct-hoofdredacteur van News of the World, Neil Wallis, aannam als pr-adviseur. Wallis zit sinds vrijdag vast omdat hij opdracht zou hebben gegeven tot het afluisteren van telefoons en het omkopen van politiefunctionarissen. Bovendien verbleef Stephenson wekenlang kosteloos in een kuuroord waarvoor Wallis eveneens de pr deed.

Scotland Yard is een intern onderzoek begonnen naar de relatie tussen Wallis en ondercommissaris John Yates. Yates besloot in 2009 het onderzoek naar het afluisteren niet te heropenen. Yates weigert vooralsnog op te stappen.

Commissaris Stephenson gaf bij zijn vertrek een sneer aan premier David Cameron: Wallis was juist niet weggegaan bij News of the World in verband met het afluisterschandaal, zei hij. Dit in tegenstelling tot Andy Coulson, die in 2007 als hoofdredacteur was opgestapt nadat een verslaggever was veroordeeld wegens het afluisteren van de telefoon van naaste medewerkers van prins William. Niettemin nam Cameron Coulson daarna in dienst als spindoctor.

In een reactie zei Cameron vanochtend dat er een duidelijk verschil was tussen de politie en de regering „niet in het minst omdat de kwesties waar de Metropolitan Police naar kijkt een direct verband hebben met het publieke vertrouwen in het politieonderzoek naar News of the World en naar de politie zelf”.

Morgen moet de hoofdcommissaris verschijnen voor de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken van het Lagerhuis, die onderzoek doet naar het vermeende omkopen van politieagenten door de krant.

Ook mediamagnaat Rupert Murdoch, zijn zoon James – een sleutelfiguur bij Murdochs kranten en het tv-bedrijf BSkyB – en uitgever Rebekah Brooks worden gehoord. Zij verschijnen voor de Kamercommissie voor Cultuur, Media en Sport.

Brooks is eveneens een voormalig hoofdredacteur van de tabloid en leidde tot vorige week Murdochs krantengroep News International. Ze werd gisteren gearresteerd in verband met het afluisterschandaal en kwam vanochtend op borgtocht vrij. Het Lagerhuis wil woensdag verder debatteren.

Dominosteen James: pagina 10-11