Oppositie Bahrein stapt uit hervormingsoverleg

De grootste oppositiepartij van Bahrein, het shi’itische Wefaq, heeft de nationale dialoog die moest leiden tot hervormingen, verlaten.

De oppositie beklaagde zich al langer over oneerlijke verdeling van de macht. De Wefaq in een verklaring, bij monde van woordvoerder Khalil al-Marzouq: „We hebben besloten ons terug te trekken uit de zogenaamde nationale dialoog en hebben die beslissing ter ratificatie bij de hoogste raad van de partij neergelegd, die daar morgen over oordeelt. We zullen niet aanschuiven bij het overleg van vandaag.”

De partij beklaagt zich er al langer over dat de oppositie te weinig zetels toegewezen krijgt (35 van de 300) en zo de macht alsnog aan de regering moet laten. Volgens de regering zijn de zetels verdeeld op een manier die representatief is voor de bevolking van het land.

Sinds februari worden gesprekken gehouden die onder de noemer van een ‘nationale dialoog’ tot hervormingen moeten leiden. Het regime treedt ondertussen hard op tegen betogers. In Bahrein demonstreerden na het begin van de onrust in het Midden-Oosten en de Arabische wereld voornamelijk shi’itische antiregeringsbetogers tegen het sunnitische regime van koning Hamad.

Half maart werd de noodtoestand uitgeroepen na weken van protest. Op 8 mei werd die noodtoestand weer opgeheven. Begin vorige maand vond de eerste gesanctioneerde betoging sinds lange tijd plaats.

Bahrein is een belangrijke strategische partner van de Verenigde Staten in de regio tegen Iran en is bovendien de thuisbasis van de grote Amerikaanse marinebasis De Vijfde Vloot. (NRC)