Onder druk van betogers wijzigt Egypte regering

De bekende Egyptische minister van Antiquiteiten, Zahi Hawass, is een van vijftien ministers die gisteren zijn ontslagen onder de aanhoudende druk van demonstranten. „Hawass was de Mubarak van de antiquiteiten”, zei activist en archeoloog Nora Shalaby. Hawass, met zijn onafscheidelijke Indiana Jones-hoed, werd er onder andere van beschuldigd de hand te hebben in illegale smokkel van erfgoed.

Meer dan de helft van het kabinet is vervangen door premier Essam Sharaf in een poging de demonstranten die kamperen op het Tahrirplein in Kairo naar huis te krijgen en nieuwe grote protesten op vrijdag te voorkomen. Behalve Hawass zijn onder anderen de ministers van Buitenlandse Zaken, van Financiën en van Militaire Productie ontslagen.

Volgens de staatsmedia zal de omstreden minister van Binnenlandse Zaken, Mansour al-Issawy, echter blijven. Issawy is de hoogste chef van de politiemacht, waarvan de betogers een grootscheepse reorganisatie eisen. De nieuwe ministers, in meerderheid relatieve nieuwkomers, zouden later op de dag worden beëdigd.

Ook na de bekendmaking van de kabinetswijziging zeiden veel demonstranten niet van plan te zijn weg te gaan. „De werkelijke machtsmakelaars zijn de generaals van Hosni Mubarak”, zei activist Hossam al-Hamalawy. Zij vormen de Hoogste militaire raad die Mubarak in februari opvolgde. Een lid van de raad, generaal-majoor Tareq al-Mahdi, werd zaterdag uitgefloten tijdens een bezoek aan het Tahrirplein.

Tegelijk was er weer gedoe over de gezondheid van Mubarak, die volgens zijn advocaat Farid al-Deeb een beroerte had gehad en in coma lag. Maar het hoofd van Mubaraks medische team, Assem Azzam, zei dat hij alleen last had gehad van een lage bloeddruk en duizeligheid. In het geding is de vraag of Mubarak kan worden berecht wegens allerhande misdrijven waaronder het bevel tot het doden van betogers. Zijn proces moet 3 augustus beginnen. Mubarak (83) zit tot woede van de betogers niet in de cel maar wordt wegens zijn gezondheid in een ziekenhuis verhoord. (AP, Reuters)