Nederland pleit in Brussel voor hardere sancties tegen Syrië

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hadden vandaag in Brussel een bijeenkomst waarbij onder meer de situatie in Syrië aan de orde kwam. Foto AP / Virginia Mayo

De Europese Unie moet aanvullende sancties instellen tegen het Syrische regime. Daarvoor heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen vandaag gepleit tijdens een overleg van de EU-ministers van Buitenlandse zaken in Brussel.

Knapen zei op de bijeenkomst tegen journalisten:

“Nederland is sterk voorstander van aanvullende sancties. President Assad heeft de keuze: hij moet nu direct stoppen met zijn beleid van repressie en democratische hervormingen doorvoeren, of hij stapt op. Nederland en de internationale gemeenschap staan achter het Syrische volk. Langer wachten is niet in het voordeel van Assad.”

Naast Knapen bepleitten ook tal van andere EU-bewindslieden scherpere sancties tegen het Syrische regime. Gedacht moet worden aan het uitbreiden van de zwarte lijst van personen voor wie een reisverbod geldt en van wie de tegoeden zijn bevroren. Op de lijst staat al de Syrische president Bashar al-Assad. De Europese Unie heeft eerder al een embargo ingesteld op wapens en uitrusting die kan worden gebruikt om demonstraties de kop in te drukken.

Het Europese parlement riep de EU-lidstaten deze maand op hardere sancties tegen Syrië af te kondigen. Ook vroeg het parlement aan de EU Turkije en Libanon te helpen met het opzetten van een humanitaire corridor voor vluchtelingen uit het door geweld geteisterde land. Internationale sancties, zowel de Europese als de Amerikaanse, hebben de Syrische bank- en energiesector nog niet getroffen.