Natalia Estemirova 2009-2011

Op 15 juli was het twee jaar geleden dat de Tsjetsjeense mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova werd vermoord. De daders zijn nog altijd niet gevonden, terwijl die waarschijnlijk in de naaste omgeving van de Tsjetsjeense leider Kadyrov moeten worden gezocht. De autoriteiten doen weinig moeite om die moordenaars te vinden. Het onderzoek lijkt eerder zinloze zijpaden in

Op 15 juli was het twee jaar geleden dat de Tsjetsjeense mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova werd vermoord. De daders zijn nog altijd niet gevonden, terwijl die waarschijnlijk in de naaste omgeving van de Tsjetsjeense leider Kadyrov moeten worden gezocht. De autoriteiten doen weinig moeite om die moordenaars te vinden. Het onderzoek lijkt eerder zinloze zijpaden in te slaan, om op die manier de serieuze waarheidsvinders op een dwaalspoor te brengen.

De Franse krant Le Monde drukte ter gelegenheid van de sterfdag van Estemirova afgelopen week het slotpleidooi af van Oleg Orlov, de directeur van mensenrechtenorganisatie Memorial, waarvoor Estemirova werkte. Orlov stond een jaar lang terecht, omdat hij Kadyrov verantwoordelijk had gesteld voor de moord en die op zijn beurt een smaadproces  tegen hem aanspande.

Orlov handhaafde tijdens dat pleidooi  zijn beweringen en memoreerde uitvoerig de dapperheid van zijn medewerkster.  Maar nog interessanter was dat hij vertelde dat in de zeventien jaar dat Memorial in Tsjetsjenië werkzaam was, hij niet zo’n grote angst bij de Tsjetsjeense bevolking had waargenomen als er nu bestaat. Zelfs niet tijdens de bombardementen van de burgeroorlogen was die angst zo groot, zei hij.

Ook de Tsjetsjeense mensenrechtenactivisten die ik onlangs op de Nederlandse ambassade in Moskou sprak, tijdens het afscheid van de onvolprezen Nederlandse diplomate Eva Cukier, beaamden dat het terreurbewind van Kadyrov onverminderd voortgaat en dat iedereen die zich daarmee bemoeit zijn leven riskeert. Zulke uitlatingen zeggen veel over de naïviteit en domheid van een Ruud Gullit en zijn vrienden, die meenden door hun steun aan de voetbalclub van Kadyrov Tsjetsjenië uit zijn isolement te kunnen halen. Kijk de volgende keer  eens om je heen, zou ik de heren willen aanraden. En bedenk dan of je alsnog Kadyrov de hand wilt schudden.