Murdochs oogappel is opgepakt

Rebekeh Brooks is gisteren gearresteerd op verdenking van afluisteren en corruptie.

Onduidelijk is of zij morgen zal verschijnen voor een parlementaire commissie.

Rebekah Brooks, directeur van uitgeverij News International en oud-hoofdredacteur van News of the World, is gisteren gearresteerd in verband met het afluisterschandaal dat haar krant heeft veroorzaakt. Brooks is de tiende verdachte die opgepakt wordt in de zaak. Oud-woordvoerder van premier Cameron, Andy Coulson, eveneens oud-hoofdredacteur van News of the World, is één van hen.

Brooks wordt verhoord op verdenking van het onderscheppen van voicemailberichten en corruptie. Zelf verklaarde ze bereid te zijn „te helpen bij het onderzoek”. Het is nog onduidelijk of ze morgen voor de parlementaire commissie zal verschijnen. Volgens een woordvoerder wint Brooks nog juridisch advies in om te bepalen of haar aanwezigheid noodzakelijk is. Bij de hoorzitting zouden Brooks, Rupert Murdoch en zijn zoon James Murdoch worden ondervraagd.

Gisteren werd ook bekend dat Paul Stephenson, het hoofd van de Londense politie, zijn ontslag heeft ingediend. Hij treedt af vanwege zijn banden met een voormalig medewerker van News of the World. Stephenson werd bekritiseerd voor het in dienst nemen van Neil Wallis als pr-consultant in 2010. Wallis is voormalig adjuct-hoofdredacteur van de krant en werd afgelopen week gearresteerd.

Rebekah Brooks had vrijdag bekendgemaakt op te stappen als directeur bij News International. Het was opnieuw een poging van News Corp, het bedrijf van mediaondernemer Rupert Murdoch, een streep te zetten onder het Britse afluisterschandaal.

Brooks zegt zich verantwoordelijk te voelen „voor de mensen die we pijn hebben gedaan”. „Ik wil herhalen hoeveel spijt ik heb van wat we nu weten dat er is gebeurd.” Ze zegt dat ze het bedrijf door de huidige crisis wilde leiden, maar beseft dat dit afleidt van „de eerlijke pogingen” om te achterhalen hoe het afluisteren had kunnen plaatsvinden.

De toon van haar excuses verschilt met de toon die Rupert Murdoch zelf aanslaat in een interview in de Amerikaanse krant Wall Street Journal, waarvan hij ook eigenaar is. Daarin zegt Murdoch dat News Corp „in alle opzichten extreem goed” is omgegaan met het schandaal en dat er slechts „kleine fouten” zijn gemaakt.

Murdoch en diens zoon James hebben toegezegd morgen te verschijnen voor een Kamercommissie in het Lagerhuis. Ondertussen worden ook in de Verenigde Staten en Australië de praktijken van media die eigendom zijn van News Corp onderzocht. Volgens persbureau Reuters onderzoekt de Amerikaanse FBI of journalisten nabestaanden van de slachtoffers van ‘11 september’ hebben afgeluisterd.