Mishandeld jongetje na jaar thuis

De 10-jarige Jelte Stronkhorst uit Biddinghuizen die in 2009 in een speeltuin bewusteloos werd geslagen, is sinds gisteren na intensieve behandelingen in de Verenigde Staten en Mexico weer thuis. De jongen kwam per schip aan in de Eemshaven, omdat vliegen in zijn toestand niet gewenst was.

De indertijd 8-jarige Jelte zou op 6 september 2009 in een speeltuintje in Elburg bewusteloos zijn geslagen door twee jongens van 10 en 14. Volgens zijn ouders zou Jelte „een verkeerde opmerking” tegen hen hebben gemaakt. Na acht dagen raakte Jelte in coma door bloedingen in zijn hoofd, veroorzaakt door de klappen. De ouders werd aangeraden hem op te laten nemen in een verzorgingshuis.

De ouders legden zich daar niet bij neer en zamelden geld in voor een behandeling in het buitenland. In de VS onderging Jelte zuurstof- en oefentherapie. In Mexico werden hem in mei vorig jaar en dit voorjaar stamcellen toegediend. Voor de behandelingen werd 1,5 ton aan sponsorgeld opgehaald door de Stichting Help Jelte. In Nederland worden dergelijke therapieën niet vergoed.

Dankzij de behandeling, vertelt zijn vader, kan Jelte af en toe even staan, slikken en eten zonder sondeslangetje. „Jelte is nu veel alerter, hij kan weer lachen en zijn hoofd draaien. Hij begrijpt je wel, maar kan zelf niet praten, alleen neuriën”, aldus Jan Stronkhorst. „We hopen dat het steeds iets beter met hem zal gaan. Zijn toestand is verbeterd, al is hij nog erg mager.”

De jongens die Jelte zouden hebben mishandeld, zijn niet vervolgd. Volgens het OM is er geen bewijs voor betrokkenheid van de 14-jarige jongen. De 10-jarige kon gezien zijn leeftijd niet worden vervolgd.