Libische opstandelingen claimen controle over oliestad Brega

Opstandelingen bidden tussen hun voertuigen ten zuiden van het stadje Bir Ghanam, 16 juli. Foto Reuters / Ammar Awad

De Libische opstandelingen hebben de in het oosten van Libië gelegen oliestad Brega weer volledig onder controle. Dat claimt althans een woordvoerder van de opstandelingen. Gaddafi’s troepen zouden zich uit de stad hebben teruggetrokken.

Volgens de opstandelingen zijn de militairen van Gaddafi’s leger op weg naar het ten westen van Brega gelegen Ras Lanuf. De opstandelingen zeggen het centrum van Brega nog niet te hebben betreden vanwege de grote hoeveelheid landmijnen die de troepen van Gaddafi zouden hebben achtergelaten. Afgelopen weekend kwamen er door landmijnen al twaalf opstandelingen om het leven.

Als de opstandelingen er daadwerkelijk in geslaagd zijn Brega te heroveren is dat een belangrijke overwinning want in de oost-Libische stad ligt een belangrijke exportterminal voor olie met een raffinaderij en een chemische fabriek. Het volgende doelwit van de opstandelingen zal vermoedelijk Ras Lanuf zijn, wat eveneens een belangrijke oliestad is en op honderd kilometer ten westen van Brega ligt.

Brega viel eind maart al een keer in handen van de opstandelingen, maar toen slaagden zij er niet in de controle over de stad lang te behouden. Begin april heroverde Gaddafi’s leger de stad alweer op de opstandelingen.

Hoewel steeds meer landen de rebellenregering in Benghazi erkennen als de legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk, nam Rusland vanochtend uitdrukkelijk afstand van deze diplomatieke stap van onder meer de VS, Turkije en een reeks Europese landen. Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov verwijt deze landen door het erkennen van de rebellenregering partij te kiezen in de burgeroorlog die in Libië gaande zou zijn.

    • Pim van den Dool