Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Libië en de VS spraken met elkaar over vertrek Gaddafi’

Woordvoerder van de Libische regering Moussa Ibrahim tijdens een persconferentie in Tripoli vandaag. Volgens hem spraken gezanten van Libië en de VS dit weekend met elkaar over het herstellen van de onderlingen banden.
Woordvoerder van de Libische regering Moussa Ibrahim tijdens een persconferentie in Tripoli vandaag. Volgens hem spraken gezanten van Libië en de VS dit weekend met elkaar over het herstellen van de onderlingen banden. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Volgens een Libische woordvoerder hebben vertegenwoordigers van Gaddafi’s regime en Amerikaanse gezanten met elkaar gesproken over het herstellen van de banden tussen beide landen. Dat zou zaterdag gebeurd zijn. De lezing van de VS is iets anders: ze hebben medegedeeld dat Gaddafi moet vertrekken.

De woordvoerder, Moussa Ibrahim, zei niet wie er aan de gesprekken deelnamen of waar het gesprek plaatsvond. Hij zei wel dat het “de eerste stap” in een dialoog was. Andere bronnen hebben de beweringen nog niet bevestigd. De VS hebben zich sinds de opstand in Libië en het felle optreden van Gaddafi tegen het eigen volk fel uitgesproken tegen het regime.

Update 23:05: Volgens de Amerikanen hebben de gesprekken inderdaad plaatsgevonden, maar zijn ze gevoerd om Libië te vertellen dat Gaddafi moet vertrekken.

De VS deden actief mee aan de luchtaanvallen van de NAVO die sinds 19 maart plaatsvinden. Later werd het gezag daarvan uit handen gegeven en inmiddels speelt de VS vooral een logistieke rol bij de missie.

Vanmorgen trof een luchtaanval een radartoren op het internationale vliegveld van Tripoli omdat het gebruikt zou worden om de vliegtuigen te beschieten. Libische autoriteiten ontkennen dat het radarsysteem werd gebruikt voor militaire doeleinden.