Lezen geeft problemen

Brits onderzoek toont dat een Bouquetreeksverslaving leidt tot ongewenste zwangerschappen

Het lezen van romantische lectuur leidt tot psychische problemen bij vrouwen. Dit stelt althans de Engelse psycholoog Susan Quillam in het British Medical Journal. Daarmee sluit zij direct aan bij Gustave Flauberts klassieker Madame Bovary (1856), waarin de door boekenromantiek verblinde hoofdpersoon ten onder gaat aan overspel en spilzucht. Anderhalve eeuw na Flaubert leidt een Bouquetreeksverslaving volgens Quillam tot onveilige seks, ongewenste zwangerschap en relatieproblemen. De psychologe wijst in het bijzonder naar de Britse uitgeverij Mills & Boon die jaarlijks zo’n drie miljoen lezeressen trekt met liefdesromans. Zij vraagt de uitgever om een realistischer beeld te schetsen van de liefde, maar deze liet The Guardian weten daar niet aan te denken. ‘Onze lezers zijn slim genoeg om het verschil tussen feit en fictie te begrijpen.’ (NRC)