Kortkolom economie

Nederland minder in trek bij investeerders

Rotterdam. Nederland is vorig jaar van de zevende naar de achtste plaats gedaald op de lijst van de tien meest aantrekkelijke Europese investeringslanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer Nederlands Vestigingsklimaat van Ernst & Young. Het aantal buitenlandse investeringsprojecten steeg vorig jaar met 14 procent ten opzichte van 2009. Maar buitenlandse investeerders vinden Nederland minder aantrekkelijk als het gaat om loonkosten, ontslagrecht, belastingvoordelen en subsidies. Toch zegt bijna een kwart van de in de monitor geïnterviewde ‘internationale beslissers’ dat zij concrete plannen hebben voor het opzetten of uitbreiden van een vestiging in Nederland. Amsterdam is favoriet. Bedrijven uit de VS zijn de belangrijkste investeerders in Nederland. (NRC)

Britten geven minder fraude aan bij politie

Londen. De financiële sector en de verzekeringswereld in Groot-Brittannië hebben het afgelopen half jaar veel minder aangifte gedaan wegens fraude dan in dezelfde periode een jaar eerder. Van december 2010 tot en met mei van dit jaar werd voor een totaalbedrag van 314 miljoen euro aan fraude aangegeven, meldt het Britse accountantskantoor BDO LLP vandaag. Een jaar eerder was dat nog 600 euro, bijna het dubbele bedrag. De bij de politie gemelde fraude in alle sectoren daalde van 1,21 miljard euro naar 1,05 miljard. Volgens Simon Bevan, hoofd fraudediensten bij BDO, betekenen de cijfers niet dat er minder fraude wordt gepleegd, eerder dat bedrijvent twijfelen of het wel zinvol is om fraude te rapporteren bij de politie of het Serious Fraud Office. Zij zouden de voorkeur geven aan civiele procedures omdat zij de kans dat ze hun geld zo terugkrijgen groter inschatten. (Reuters)

Zuid-Korea moet hoge inflatie aanpakken

Seoul. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft zijn kabinet opdracht gegeven de inflatie harder te bestrijden. Zijn besluit van vandaag volgt op de bekendmaking vorige week dat de inflatie van de vierde economie van Azië in juni is gestegen tot 4,4 procent. In mei was die nog 4,1 procent, terwijl de nationale bank een plafond van 4 procent aanhoudt. „De belangrijkste taken van de regering zijn prijzen en banen. De regering moet een strakkere grip op de prijzen krijgen”, aldus Lee. Later deze week moet het kabinet maatregelen bekendmaken. (Reuters)

Japan: runderen met radioactief voer gevoed

Tokio. Het Japanse retailbedrijf Aeon Co. heeft vlees van runderen die gevoed zijn met nucleair besmet veevoer verkocht aan winkels in Tokio en omgeving. Aeon verklaarde vandaag dat runderen in de omgeving van Fukushima, waar in maart een kernramp plaatshad, zijn gevoed met stro van rijst waarin te hoge waardes aan radioactief cesium is gevonden. Volgens het ministerie van Landbouw kan het geen kwaad om enkele keren vlees van deze partij te eten. Aeon heeft beloofd al het vlees extra te controleren. (Reuters)