Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kortkolom buitenland

Shi’itische partij uit dialoog Bahrein

dubai. De grootste shi’itische politieke partij in Bahrein heeft zich teruggetrokken uit de begin deze maand gelanceerde nationale dialoog. De sunnitische regering is volgens hen niet serieus van plan op de shi’itische eisen in te gaan. De partij, Wefaq, was van het begin af aan sceptisch over de dialoog, ook omdat de oppositie slechts 35 van de 300 zetels had gekregen. De dialoog is mede het resultaat van Amerikaanse druk na de gewelddadige onderdrukking van demonstraties vanuit de shi’itische meerderheid tegen hun achterstelling door de sunnitische elite. (AP)

Chávez terug naar Cuba voor therapie

Caracas. De Venezolaanse president Hugo Chávez is zaterdag vergezeld van zijn dochter Rosa naar Cuba teruggekeerd voor chemotherapie. Vorige maand verwijderden Cubaanse artsen een kwaadaardige tumor bij hem. Het is nog niet duidelijk hoe lang Chávez (56) ditmaal voor zijn behandeling in Cuba zal blijven of aan wat voor soort kanker hij lijdt. Volgens Chávez hebben artsen geen uitzaaiingen in de rest van zijn lichaam aangetroffen. Eerder was er sprake van dat Chávez naar Brazilië zou gaan voor een nadere behandeling. (Reuters, AFP)

Demonstraties in Marokkaanse steden

Rabat. Tienduizenden voor- en tegenstanders van de grondwetswijzingen door de Marokkaanse koning Mohammed VI zijn gisteren in verscheidene steden de straat op gegaan. De grootste betoging tegen de grondwetswijzigingen, die inmiddels bij referendum zijn goedgekeurd, had plaats in Rabat, waar 12.000 mensen meer hervormingen eisten. Volgens het officiële persbureau MAP betuigden in Casablanca 20.000 mensen hun steun aan de koning, plaatselijke ambtenaren hielden het op 1.000. De grondwetswijzigingen geven de politieke partijen meer te zeggen, maar tegenstanders willen dat de koning meer macht opgeeft. (Reuters, AFP)

VN hervat noodhulp aan Al-Shabaab gebied

Rotterdam. De VN hebben vorige week de hulp hervat aan slachtoffers van de extreme droogte in de door Al-Shabaab gecontroleerde gebieden Somalië. Mark Bowden, de coördinator voor humanitaire hulp aan Somalië van de VN, zei gisteren dat de VN nu met speciale droogtecomités van de radicaal-islamitische militie Al-Shabaab samenwerkt om de hulp lokaal te verdelen. Twee weken geleden trok de militie een ban op westerse hulp na twee jaar in. (BBC)

Mijnwerkers Chili eisen smartengeld

Santiago. De Chileense mijnwerkers die vorig jaar opgesloten raakten in een mijn, hebben hun overheid vrijdag aangeklaagd voor nalatigheid. 31 van de 33 mijnwerkers eisen nu ieder 380.000 euro aan smartengeld van de Nationale Dienst van Geologie en Mijnbouw, omdat de mijn waarin zij werkten niet goed gecontroleerd was. (AFP)

Apartheidsminister Malan overlijdt

Johannesburg. Generaal Magnus Malan, die tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika minister van Defensie was (1980-1991), is vanochtend op 79-jarige leeftijd overleden. Malan speelde een voorname rol bij de bestrijding van het binnenlandse en buitenlandse protest tegen het apartheidsregime, ondermeer in de zogenoemde frontlijnstaten. Malan werd beschuldigd van bloedig geweld en het instigeren van rivaliteit tussen het ANC en de Inkatha Freedom Party in het voormalige thuisland KwaZulu in 1985, maar werd in 1996 vrijgesproken. (AFP)