Kortkolom binnenland

ADO voor rechter om antisemitische leuzen

Den Haag. ADO Den Haag wordt voor de rechter gedaagd omdat de club te weinig zou doen tegen antisemitische spreekkoren. Volgens de Stichting Bestrijding Antisemitisme moet de club wedstrijden onmiddellijk stilleggen als dergelijke spreekkoren worden aangeheven. De stichting verwijst naar het handboek veiligheid van de KNVB. De stichting concludeert uit het handboek dat een wedstrijd moet worden gestaakt als er kwetsende spreekkoren zijn te horen. In het handboek wordt het stilleggen van de wedstrijd echter alleen als een van de laatste opties genoemd. Een woordvoerder van ADO Den Haag zegt de protocollen van de KNVB te volgen. Aanleiding voor de zaak is een wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax van 16 maart. Al voor de wedstrijd zou de stichting de club hebben gevraagd streng op te treden tegen spreekkoren. Tijdens de hele wedstrijd waren volgens de stichting antisemitische spreekkoren te horen. (Novum)

Knapen bezoekt opvangkamp in Kenia

Den Haag. Staatssecretaris Knapen (Buitenlandse Zaken, CDA) brengt morgen een bezoek aan het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia. Hij laat zich daar bijpraten over de humanitaire situatie die is ontstaan door de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika. De droogte in Ethiopië, Somalië, Eritrea, Zuid-Soedan en het noorden van Kenia is de ergste in zestig jaar, meldde het ministerie gisteren. Volgens de VN zijn meer dan elf miljoen mensen getroffen. Dabaab is ontworpen voor negentigduizend mensen, maar vangt rond de vierhonderdduizend mensen op. De staatssecretaris stelde vorige week vijf miljoen euro extra beschikbaar voor humanitaire hulp in de regio, waarmee de totale bijdrage op meer dan vijftien miljoen euro komt. De VN hebben 1,6 miljard dollar nodig voor hulpprogramma’s in het gebied, de helft van dat bedrag is toegezegd. (Novum)

Omgebrachte vrouw gevonden in woning

Zwolle. In een woning in Zwolle is gistermiddag het stoffelijk overschot van een vrouw aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf. Vermoedelijk lag de vrouw al enige tijd dood in de woning. Een buurtbewoner maakte melding bij de politie van stankoverlast. De recherche heeft een onderzoeksteam op de zaak gezet, dat onder meer een buurtonderzoek gaat houden. De identiteit van het slachtoffer en de doodsoorzaak zijn nog niet bekendgemaakt. (Novum)