Journalist Milo Anstadt op 91-jarige leeftijd overleden

Milo Anstadt in een terugblik op De Bezetting door de NPS. Anstadt was regisseur van de serie over de oorlog.
Milo Anstadt in een terugblik op De Bezetting door de NPS. Anstadt was regisseur van de serie over de oorlog.

Journalist, documentairemaker en schrijver Milo Anstadt is overleden. Hij stierf zaterdag op 91-jarige leeftijd.

Anstadt werd geboren in Polen en emigreerde in 1930 met zijn ouders en zus naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook de joodse Anstadt onder, en was hij actief in het verzet. Tot een van de verzetsgroepen waarmee hij contact had, behoorde onder anderen Joop den Uyl, die later minister-president zou worden.

Via Den Uyl, toen adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland, kwam Anstadt na de oorlog terecht bij het opinieweekblad, waar hij redacteur werd. Ook schreef hij hoorspelen voor de Vara. In 1951 stapte hij over naar de Radio-Nieuwsdienst, waar hij chef-redacteur werd.

In 1953 werd Anstadt genaturaliseerd tot Nederlander. Twee jaar later werd hij door de Vara aangetrokken als televisieregisseur voor documentaires. Een aantal van zijn programma’s werd bekroond. Zo kreeg hij in 1960 de Televisieprijs van de Prins Bernhard Stichting voor de programma’s De Bezetting en Spiegel der Kunsten.

Een terugblik op De Bezetting, door de NPS vorig jaar:

Anstadt schreef ook boeken. In 1962 kwam Polen, Land, Volk, Cultuur uit. Sindsdien verschenen onder meer Op Zoek naar een Mentaliteit, Met de Rede der Wanhoop, Kind in Polen en Polen en Joden. Verder schreef hij als medewerker van NRC Handelsblad een groot aantal opiniërende artikelen. In 1994 werd hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.