Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Ik ken een monument dat echt wel een keer weg mag

In reactie op de artikelen over het monument voor Jan Pieterszoon Coen (NRC Handelsblad, 13 juli) het volgende. Zijn er echt geen monumenten waarover je je achteraf zó schaamt omdat ze verwijzen naar het moedwillig en systematisch beroven van andere landen en het uitbuiten van andere volkeren, dat je ze eens een keertje weg zou mogen halen?

In het Antwerpse Stadspark staat een monument met in twee talen de tekst „In het bijzijn van zijne majesteit Koning Leopold II viert de Antwerpse Handelskamer de naasting van Congo aan België – 6 juni 1906”. Dat zuiltje mag echt wel naar het koloniale museum in Tervuren.

Geschiedschrijvers denken dat Leopold II verantwoordelijk was voor de onnatuurlijke dood van 13 miljoen Congolezen toen de Vrijstaat Congo onder zijn heerschappij stond. In discussies daarover verwijzen Belgen graag naar het koloniale verleden van de Nederlanders in Indonesië. Maar bij het Van Heutszmonument in Amsterdam staan in ieder geval nog enkele teksten als kanttekeningen bij de grandioze herinnering.

Felix van de Laar

Antwerpen