Heftige reactie na stresstest blijft uit

De resultaten van de stresstests bij de Europese banken afgelopen vrijdag brengen geen rust op de Europese markten. Maar er zijn vooralsnog geen heftige koersreacties.

Rond het middaguur stond de AEX in Amsterdam ruim een half procent in de min. Ook de aandelenmarkten in Parijs (0,96 procent), Frankfurt (0,87 procent) en Milaan (1 procent) verloren licht. Opmerkelijk is dat de beurs in Madrid nauwelijks daalde. Van de acht banken die volgens de test niet bestand zijn tegen een nieuwe crisis komen er vijf uit Spanje. Maar de Spaanse bankreuzen BBVA en Santander kwamen juist weer heel goed uit de tests. Ook de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo deed het beter dan verwacht. Voor beleggers is dat goed nieuws. De afgelopen weken daalden de koersen van Italiaanse banken, doordat beleggers vreesden dat ook Italië in de eurocrisis getrokken zou worden.

De onzekerheid over de schuldencrisis houdt aan. De rentes die Spanje en Italië op staatsobligaties betalen liepen vanochtend verder op.

Donderdag komen Europese leiders bijeen voor topoverleg in Brussel over nieuwe steun aan Griekenland. Wat voor plan of oplossing de regeringsleiders krijgen voorgelegd is niet bekend. De Duitse kanselier Merkel zei dat ze alleen bereid is naar Brussel af te reizen als er een concreet en werkbaar plan op tafel ligt. Waarschijnlijk wordt besproken hoe een deel van de Griekse schuld (ruim 350 miljard euro) kwijtgescholden kan worden. Kredietbureaus zullen dat waarschijnlijk als wanbetaling en dus faillissement zien. De Europese Centrale Bank kan in dat geval geen noodsteun meer geven aan Griekse banken, waarschuwde ECB-president Trichet vanochtend in een interview met FT Deutschland.

De Tweede Kamer komt van reces terug om donderdagochtend voorafgaand aan de EU-top met minister De Jager (Financiën, CDA) over de Griekse crisis te debatteren.

Merkel en de EU: pagina 27