Geboren aanvaller Vino niet meer op de fiets

De charismatische Kazak Aleksandr Vinokoerov beëindigt zijn loopbaan.

Aleksandr Vinokoerov stopt met wielrennen. De Kazak keert na zijn valpartij van vorige week zondag niet meer terug in het peloton. De 37-jarige renner zei dat gisteren tegen de Franse televisie. „Ik hoop nog terug te keren op de fiets, maar alleen als amateur, om mijn conditie op peil te houden”, zei de kopman van de Astana-ploeg gisteren.

Vinokoerov gaat werken voor de Astana-ploeg, wat voor functie hij krijgt is nog niet bekend. Maar naar verwachting wordt hij ploegleider bij de Kazachse wielerploeg.

Vinokoerov brak bij de harde val in de negende etappe zijn rechter dijbeen. Ook liep hij een blessure aan zijn heup op. „Het gaat beter. Ik hoop over een maand weer te kunnen lopen”, zei ‘Vino’.

Voor aanvang van de Ronde van Frankrijk had hij al aangekondigd dat dit zijn laatste Tour zou zijn. Vinokoerov zou aan het einde van dit seizoen al stoppen met wielrennen.

Met Vinokoerov verdwijnt een van de meest spraakmakende renners uit het peloton. De aanvallend ingestelde Vinokoerov won diverse grote koersen. Hoogtepunten zijn de dagzeges in de Tour de France (vier etappezeges), Luik-Bastenaken-Luik (2005 en 2010) en de eindoverwinning in de Ronde van Spanje in 2006. Vinokoerov is het boegbeeld van de wielersport in Azië.

Groot was het nieuws toen Vinokoerov in 2007 voor twee jaar werd geschorst wegens het gebruik van bloeddoping in de Tour van dat jaar. Vorig jaar reed hij weer in de Tour. Hij nam revanche op de wielerwereld door de dertiende etappe te winnen, na een schitterende solo. Aan de finish viel hij huilend in de armen van zijn toenmalige kopman Alberto Contador. (NRC)