Frans schip toch onderweg naar Gaza om blokkade te breken

Een boot van de vloot die naar Gaza had willen varen. Praktisch alle boten werden door de Griekse autoriteiten tegengehouden. Foto Reuters / John Kolesidis

Een Frans zeilschip met pro-Palestijnse activisten aan boord is toch op weg naar Gaza om de Israëlische blokkade van de Palestijnse landstrook te doorbreken. Dat maakte de organisatoren van de Free Gaza Movement vanmiddag bekend.

Het Franse schip, dat onder de naam Dignite-Al Karama vaart, heeft zeventien mensen aan boord, waaronder naast activisten ook bemanningsleden en journalisten. Het schip vertrok gisteren vanuit Griekenland en zei tegen de lokale autoriteiten naar Alexandrië in Egypte te zullen varen. Onderweg heeft het schip echter koers gezet richting Gaza, aldus de organisatoren. Het is de bedoeling dat het schip morgen de Gazastrook bereikt.

De organisatoren noemen het Franse schip in een verklaring “de stem van de hele Freedom Flotilla” omdat alle andere schepen die met de vloot hadden moeten meevaren door de Griekse autoriteiten zijn tegengehouden. Volgens de organisatoren heeft de Griekse regering de schepen op verzoek van Israël niet laten uitvaren.

Israël heeft aangekondigd het Franse schip te zullen tegenhouden. Hoewel de activisten zeggen dat het nodig is om vanwege de “illegale blokkade” van Gaza hulpgoederen naar het gebied te brengen, stelt Israël dat er geen humanitaire crisis in de Palestijnse landstrook is en dat het doorbreken van de blokkade enkel een provocatie is om Israël te provoceren en te delegitimeren.