Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Filmpje gaat 'te ver' voor PVV

Het ging zaterdag razendsnel bij de PVV. Een journalist van weekblad Elsevier was op een filmpje gestuit waarin een medewerker van de PVV-fractie in de Tweede Kamer, Sam van Rooy, enkele in niqaab gehulde vrouwen in een winkelcentrum de kwalificatie „tuig” geeft. Bovendien verpestten ze zijn rust, met hun „geïmporteerde achterlijkheid van de islamitische zandbak”.

Nog dezelfde dag laat een woordvoerder van de PVV weten dat Van Rooy op non-actief is gesteld. Het filmpje gaat „te ver”. De partij is weliswaar voorstander van een boerkaverbod, zegt ze, maar vrouwen die een gelaatsbedekkend gewaad dragen zijn geen „tuig”.

De Vlaming Sam van Rooy (26) kreeg in België al enige bekendheid door als 12-jarige een boek te schrijven: De vampiermoord. Hij was tevens enkele jaren profwielrenner en stelde vorig jaar met zijn vader Wim van Rooy de bundel De islam samen. Hij had het eigenlijk Zwartboek islam willen noemen, schreef hij, maar dan had geen uitgever het aangedurfd. Bekende publicisten als Hafid Bouazza, Afshin Ellian, Hans Jansen en Amanda Kluveld leverden een bijdrage.

Sam van Rooy is niet de enige Vlaming die voor Geert Wilders werkt. Paul Belien is de andere. Deze Belg noemde moslims al in 2006 „schurken” en „roofdieren”. Wilders, die een onderscheid zegt te maken tussen moslims en de islam, zag het door de vingers.