Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Excorcisme

De jonge, blonde exorcist Alexia moet doen wat geen Belgische politicus is gelukt: de boze geesten uit het land verdrijven. Een radeloze koning Albert in stripvorm roept in Les Démons d’Alexia haar hulp in. „België is maar een klein landje, dus je zal wel snel klaar zijn”, zegt een vriendin. Maar als Alexia de raadgevers van de koning treft, roept er onmiddellijk één (die veel wegheeft van de Vlaamsgezinde bemiddelaar Danny Pieters) dat de koning toch een Nederlandstalige exorcist had beloofd. Het stripverhaal staat in een aankomende, speciale editie van het Franse stripblad Spirou: ‘Red België. De geschiedenis van een buitengewone ruzie’. Daarin tekenen Franstalige stiptekenaars het landsconflict.

Het stripboek met een kleine twintig strips en een stickervel met de tekst ‘Red België!’ verschijnt komende woensdag, als België vierhonderd dagen zonder regering zit.

In de strip Consultation populaire (Referendum) stelt iemand voor een Belgische taal te vormen die bestaat uit twintig echt belangrijke woorden, zoals friet en strip. En superheld Manneken Peace wordt zo’n succes in Vlaanderen en Wallonië dat uit heel België werknemers worden aangetrokken om het Manneken Peace-pretpark te runnen en Manneken Peace-chocoladerepen te produceren. Uiteindelijk verenigt de held alle Belgen, op een groot feest ter ere van hemzelf.

Het Belgische weekblad Knack publiceert deze zomer de strip Schuimslagers, over de politiek in België en Europa. De eerste aflevering speelt zich af op zeilschip Europa, waar bootsman Sarkozy tijdens zware storm ruziet met matroos Papandreou.