Een verdieping minder

De bezuinigingen zijn overal voelbaar. Wat zijn daar de concrete gevolgen van, voor bijvoorbeeld het zwembad en de kinderboerderij? Vandaag: het nieuwe stadskantoor van Delft.

Delft wordt weer één. Het spoorviaduct dat de stad nu nog door midden snijdt verdwijnt; de treinen moeten vanaf 2015 via een tunnel onder Delft doorrijden. Bovengronds wordt een 85 miljoen euro kostend nieuw stadskantoor gebouwd.

Maar het is crisis, ook in Delft. Daarom is recent besloten om voor het stadskantoor, ontworpen door Francine Houben van het Delftse architectenbureau Mecanoo, 9 miljoen euro minder uit te trekken.

Wat verantwoordelijk wethouder Milène Junius (CDA) betreft zijn er twee reële opties: een verdieping minder bouwen of kantoorruimte verhuren. De bouw helemaal afblazen zou Delft veel geld kosten, zo heeft het college becijferd. Hoewel een extern bureau nog eens zal nagaan of deze berekeningen kloppen, ziet Junius er weinig in om nu nog af te zien van de bouw. „In theorie is alles mogelijk, maar het is heel moeilijk om dit terug te draaien. We zitten aan afspraken vast. Het hele project moet in 2015 klaar zijn, dan rijden de treinen eronderdoor.”

Oppositiepartijen als Onafhankelijk Delft en SP vragen zich af hoe definitief die overeenkomsten zijn. Fractievoorzitter Jos van Koppen van Onafhankelijk Delft: „De wethouder zegt dat we allerlei schadeclaims kunnen verwachten, maar in andere steden zie je ook dat grote bouwplannen niet doorgaan. De Belle van Zuylen leek ook zo’n mooi idee.” De bouw van deze 262 meter hoge toren in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn werd vorig jaar afgeblazen, vanwege de economische crisis.

Het Delftse raadslid vindt dat de Delftenaren een „megalomaan stadskantoor wordt aangenaaid”. Het geld kan volgens Van Koppen beter gaan naar de sociaal zwakkeren. Hij pleit bijvoorbeeld voor het openhouden van dependances van bibliotheken, die moeten sluiten vanwege de bezuinigingen. Ook nu voor het stadskantoor 9 miljoen euro minder wordt uitgetrokken „blijft het nog een veel te groot bedrag voor deze tijd”.

Volgens wethouder Junius is het een misverstand dat er veel geld beschikbaar komt wanneer de bouw van het stadskantoor wordt geannuleerd. „Als je besluit een huis niet te kopen heb je dat geld ook niet opeens op de plank liggen. Je sluit alleen geen hypotheek af.” Bovendien is de komst van het nieuwe stadskantoor pure noodzaak, betoogt de wethouder. Nu zit de gemeente nog verspreid over vijf verschillende panden, waarvan sommige verouderd zijn.

Inderdaad, 85 miljoen euro is een fors bedrag, erkent Junius. „Maar stel je nou eens voor dat het nieuwe stadskantoor net zo lang staat als het oude stadhuis (dat dateert uit 1620, red.). Dan valt de investering nog best mee.”

Brian van der Bol

    • Brian van der Bol