Die snelweg kon best even dicht

This aerial photo shows Interstate 405 in Los Angeles on Saturday, July 16, 2011. The Getty Center is seen at right. A 53-hour shutdown of a 10-mile stretch of one of the region's most critical freeways began Saturday to allow partial demolition of the Mulholland Drive bridge. (AP Photo/M.Heller) AP

Het afsluiten van de verkeersader Interstate 405 rond Los Angeles afgelopen weekeinde leidde niet tot het einde van de wereld. Een ‘Carmageddon’ werd gevreesd, omdat het ondenkbaar was dat de 16 kilometer lange Californische autoweg zomaar 53 uur afgesloten kon worden.

Doorgaans maken in een weekeinde in juli zo’n half miljoen auto’s gebruik van de snelweg. De afsluiting van de weg was noodzakelijk om de vijftig jaar oude Mulholland-brug die over de interstate loopt, te vervangen en zo het wegdek daar te verbreden. De belangrijkste snelweg van de stad moet weer op tijd open zijn voor de maandagochtendspits. Dat is nog steeds de planning.

Behalve angst voor chaos op de andere wegen in Zuid-Californië waren er ook zorgen over de openbare veiligheid. Hulpdiensten namen voorzorgsmaatregelen. Zo werd er extra brandweer- en paramedisch personeel ingezet. Artsen en verpleegkundigen bleven gedurende de nacht van zaterdag op zondag in het ziekenhuis overnachten om te voorkomen dat ze bij noodgevallen vast zouden komen te staan op de wegen die wel open waren en nu veel meer verkeer moesten doorlaten.

Bij het ter perse gaan van deze krant heeft Los Angeles Carmageddon overleefd, en lijkt het erop dat hij maandagochtend weer opengaat. Kennelijk zijn de Amerikanen die gretig T-shirts en mokken kochten met ‘I survived Carmageddon’ ook weer niet zó vergroeid met hun auto. Of althans, ze lijken er best een weekendje zonder te kunnen.

Bekijk fimpjes over ‘Carmageddon’ via nrcnext.nl/links