De Belgische vlag brandt

Het fotoschilderij Belgian War zorgde eind vorig jaar voor enige ophef. Alexis McDrew, fotograaf voor het weekblad Paris Match in Brussel, zei de Belgische politieke impasse in één beeld te hebben willen weergeven. Het werk ademt de sfeer van een politieke afrekening ten tijde van de Franse Revolutie. We zien een meisje dat een geweer op een priester richt, een brandende Belgische vlag, formateur Elio Di Rupo en de Vlaams-nationalistische politicus Bart De Wever staan – de laatste met helm en een Vlaamse leeuw om zijn nek. Ze worden omringd door naakte mensen.

Ondergoedontwerpers uit Wallonië en Vlaanderen sloegen de handen ineen in de video Map of Belgium, waarin ze, in een parodie op een andere clip onder rokjes inzoomen, „om de Belgische internationale geloofwaardigheid een boost te geven.”

Bekijk Belgian War op www.belgianwar.com. Map of Belgium is te zien op YouTube.