Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Mensenrechten

China boos na ontvangst dalai lama in Witte Huis

President Barack Obama meets with His Holiness the XIV Dalai Lama in the Map Room of the White House, Saturday, July 16, 2011. (Official White House Photo by Pete Souza)
President Barack Obama meets with His Holiness the XIV Dalai Lama in the Map Room of the White House, Saturday, July 16, 2011. (Official White House Photo by Pete Souza) The White House

De ontmoeting tussen Obama en de dalai lama heeft de woede gewekt van China.

De ontvangst zaterdag in het Witte Huis heeft de relatie tussen de Verenigde Staten en China volgens de Chinese regering „ernstig ondermijnd”. Peking wil dat de VS zich inspannen om de banden te herstellen.

Ondanks protest uit China besloot president Obama om de dalai lama drie kwartier te ontvangen in een minder officiële zaal van het Witte Huis. Obama wilde zijn „oprechte bezorgdheid” uitspreken over de mensenrechten in Tibet. Zelf gaf de president na afloop geen commentaar, maar volgens de dalai lama wilde Obama zijn steun uitspreken voor de „unieke religieuze en culturele identiteit van Tibet”.

Het Witte Huis bevestigt dat het privébezoek van de dalai lama aan Obama laat zien dat de Verenigde Staten de Tibetaanse cultuur willen behouden en mensenrechten willen beschermen. (NRC)