Chávez blijft ‘zonder twijfel’ ook president na 2012

President Raúl Castro van Cuba schudt de hand van Hugo Chávez. Rechts de dochter van de Venezolaanse president Rosa Virginia. Foto AP/Cubadebate, Estudios Revolucion

De Venezolaanse president Hugo Chávez gaat “zonder twijfel” meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2012 in het Zuid-Amerikaanse land. Dat heeft zijn minister van Financiën vandaag gezegd, in een poging om speculaties over zijn gezondheidstoestand de kop in te drukken.

Voordat hij dit weekend terugvloog naar Cuba voor chemotherapie, sprak de 56-jarige president dat artsen geen kwaadaardige uitzaaiingen hebben gevonden na de operatie in Havana waarbij een tumor ter grootte van een honkbal werd verwijderd.

“Ik denk dat er geen enkele twijfel is dat de president er bij zal zijn in 2012 bij de verkiezingen, en daarna nog vele jaren,” aldus minister Jorge Giordani in een interview met de staatstelevisie.

Bevoegdheden overgedragen aan plaatsvervanger

Chávez is zaterdag vergezeld van zijn dochter Rosa naar Cuba teruggekeerd voor chemotherapie. Het is nog niet duidelijk hoe lang Chávez ditmaal voor zijn behandeling in Cuba zal blijven of aan wat voor soort kanker hij lijdt.

Voor zijn vertrek droeg hij een aantal presidentiële bevoegdheden over aan zijn plaatsvervanger. Eerder was er sprake van dat Chávez naar Brazilië zou gaan voor een nadere behandeling.

    • Bart Hinke