Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Cameron wil uitstel reces parlement wegens afluisterschandaal

Cameron vanochtend op een persconferentie met de Zuid-Afrikaanse president Zuma in Pretoria. Foto AP / Jerome Delay

De Britse premier Cameron wil dat het Britse parlement het zomerreces uitstelt zodat hij de volksvertegenwoordiging woensdag opnieuw kan toespreken over het afluisterschandaal. Dat zei hij vanochtend tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika.

Cameron arriveerde vanochtend in Zuid-Afrika voor een bezoek van twee dagen aan het continent. Oorspronkelijk had de Britse premier langer willen gaan, maar vanwege de aanhoudende onthullingen en ontwikkelingen in het afluisterschandaal komt hij eerder terug naar Groot-Brittannië. Cameron keert woensdagochtend terug, waarna hij later op de dag het parlement opnieuw wil toespreken over de afluisterkwestie.

De publiciteit rond het afluisterschandaal bereikt naar verwachting morgen een nieuw hoogtepunt als Rupert Murdoch, James Murdoch en Rebekah Brooks naar verwachting verschijnen voor de parlementaire commissie die de afluisterpraktijken van Murdochs kranten onderzoekt. Volgens onze correspondent in Londen in Titia Ketelaar kan James Murdoch wel eens de volgende zijn die geofferd wordt om News Corporation te redden, schrijft ze vanmiddag in NRC Handelsblad:

“James Murdoch is de volgende dominosteen. Hij is binnen News Corp belast met de Britse krantentak, en in die hoedanigheid sinds 2007 verantwoordelijk voor het opruimen van de rotzooi bij News of the World. Morgen moet hij getuigen voor een Kamercommissie in het Britse Lagerhuis. Hij zal onder meer vragen moeten beantwoorden over de schadevergoedingen die hij betaalde aan slachtoffers van het afluisteren.”

De ontwikkelingen in het afluisterschandaal rond News Corporation van Rupert Murdoch breiden zich de laatste dagen in rap tempo uit. Gisteren stapte de Londense politiecommissaris Paul Stephenson op vanwege zijn banden met een voormalig medewerker van de opgedoekte schandaalkrant News of the World. De vrijdag opgestapte en gisteren gearresteerde Rebekah Brooks, oud-hoofdredacteur van de krant, werd gisteravond op borgtocht vrijgelaten. Zaterdag onthulde The New York Times dat Scotland Yard jarenlang niets deed met bewijs voor het afluisteren van politici door News of the World.