Bleker wil net als Greenpeace grote reservaten in de Noordzee

Enkele tienduizenden hectare van de Noordzee moeten reservaat worden. Als het aan staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA) ligt, mag in die gebieden niet of zeer beperkt gevist worden. „Als je kijkt hoe groot de Noordzee is, mag je wel 10 of 15 procent van de Noordzee-gebieden aanwijzen waar de natuur even helemaal haar gang kan gaan”, zei Bleker afgelopen vrijdag in het televisieprogramma Uitgesproken VARA.

Bleker wil de Doggersbank, het Friese Front en de Klaverbank tot zeereservaat uitroepen. Samen maken die drie gebieden 20 procent uit van het Nederlandse deel van de Noordzee. Greenpeace oefende de afgelopen maanden druk uit op Bleker om juist in deze gebieden reservaten in te stellen. „We wisten dat hij nieuw is op deze post, dus we wilden er nu werk van maken”, zegt een woordvoerder van Greenpeace. Volgens de organisatie zijn deze delen het waardevolst wegens hun biodiversiteit. „We zijn blij dat Bleker als eerste bewindsman erkent dat afsluiting van zeegebied goed is voor de natuur en voor de visstand.”

Blekers voorstel, dat hij snel aan de Tweede Kamer zal voorleggen, is een reactie op de plannen van eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij). Zij presenteerde vorige week de basis van een nieuw Europees visserijbeleid dat overbevissing moet tegengaan. Damanaki wil onder andere dat bijvangst voortaan meetelt in de visquota. Volgens haar maakt de bijvangst 60 procent uit van de totale visvangst, terwijl die nu niet wordt meegerekend. De plannen van de eurocommissaris waren ook voor Greenpeace reden om Bleker tot actie te bewegen. „Die Europese regels worden eens in de tien jaar opgesteld. Nog een aanleiding om hier nu druk op te zetten.”