Belgische kranten zijn onvindbaar op Google

Google heeft de websites van Belgische kranten als Le Soir, La Libre Belgique en Les Sports uit de zoekmachine verwijderd. De kranten beklagen zich over deze ‘wraakactie’, maar Google zegt alleen maar een gerechtelijk vonnis uit te voeren.

Copiepresse – een belangengroep waarin verschillende uitgevers van Franstalige en Duitstalige Belgische kranten zijn verenigd – won in mei in hoger beroep een proces tegen Google: de site Google News mag niet meer ongevraagd kopij van de kranten overnemen. Google heeft echter álle verwijzingen naar de kranten verwijderd.

Hodey Francis, directeur van de IPM-groep, uitgever van Franstalige Belgische kranten, zegt in La Libre: „We hebben nooit bezwaar gemaakt tegen vermelding op de zoekmachine van Google, dus het was niet nodig alle links naar krantensites zo bruut te verwijderen. Het is een groot misverstand en ik hoop dat Google zich realiseert dat deze agressieve aanpak onrechtvaardig is en dat de pers beter verdient.”

Google News geeft een nieuwsoverzicht met links naar de krantensites en een korte samenvatting van de berichten. Een woordvoerder van Google: „Wij betreuren dat we dit moeten doen. We willen graag Copiepresse weer opnemen in de zoekmachine als ze daar weer toestemming voor geven, en afzien van de dwangsom.”