Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Belgische cipiers staken na gijzeling collega’s bij uitbraak

Gevangenisbewaarders in het Belgische Hoei zijn in staking. De protestactie volgt op een ontsnapping van twee gedetineerden vanochtend waarbij twee cipiers werden gegijzeld.

De Standaard meldt dat de twee gevangenen nog steeds voortvluchtig zijn. De bewaarders werden door hen vrijgelaten. Collega’s besloten uit onvrede over de gang van zaken een staking aan te kondigen.

De cipiers werken nu constant volgens de bezetting van nachtdiensten. Daarnaast mogen de gevangenen geen bezoek ontvangen, is ze de vrije tijd op de binnenplaats afgenomen en vinden er ook geen telefoontjes of activiteiten plaats.

Vanochtend wisten twee gedetineerden te ontsnappen nadat ze de bewaarders hadden gegijzeld met behulp van een zelfgemaakt wapen. Eenmaal buiten lieten ze er een gaan, de ander werd 65 kilometer verderop in Charleroi vrijgelaten. Beide voortvluchtigen zaten lange straffen uit.

Kaart van Hoei naar Montignies-sur-Sambre (Charleroi):


Grotere kaart weergeven