Afluisterschandaal: weer stapt een hoge Londense politiechef op

Yates in het centrum van Londen op een archieffoto uit januari dit jaar. Foto Reuters / Stefan Wermuth

John Yates, assistent-commissaris van de Londense politie, stapt op vanwege het onderzoek naar het afluisterschandaal. Dat heeft Scotland Yard vanmiddag in een verklaring bekend gemaakt.

De Londense politie heeft het ontslag van Yates geaccepteerd. Volgens de Londense burgemeester Boris Johnson heeft Yates ontslag genomen nadat hij te horen had gekregen dat hij zou worden geschorst.

Yates is degene die twee jaar geleden het besluit nam om het politieonderzoek naar de afluisterpraktijken van News of the World niet te heropenen. Yates zei toen te geloven dat er geen nieuw bewijs was om te onderzoeken. In de afgelopen weken zei hij die beslissing te betreuren. Yates komt later vanmiddag met een verklaring omtrent zijn opstappen.

Het opstappen van Yates komt nog geen 24 uur nadat gisteren hoofdcommissaris Paul Stephenson van Scotland Yard opstapte. Hij trad af vanwege zijn banden met een voormalig medewerker van de opgedoekte schandaalkrant News of the World. Burgemeester Johnson zegt in een reactie dat het aftreden van Stephenson en Yates “spijtig, maar juist” is.

Scotland Yard ligt sinds dit weekend zwaar onder vuur omdat The New York Times zaterdag onthulde dat de Londense politie vier jaar lang niets gedaan zou hebben met bewijzen voor het afluisteren van bijna vierduizend Britse beroemdheden, politici, ambtenaren en andere slachtoffers door News of the World.

    • Pim van den Dool