Argentinië en Brazilië uit 'Copa'

Brazilian players leave the field after being defeated by Paraguay on penalty kicks in their quarter-final soccer match at the Copa America in La Plata, July 17, 2011. REUTERS/Paulo Whitaker (ARGENTINA - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

De rangorde in het Zuid-Amerikaanse voetbal werd afgelopen weekeinde ernstig verstoord. Niet gastland Argentinië en Brazilië, traditioneel de twee sterkste landen van het continent, bereikten de halve finales van de Copa America, maar outsiders als Peru en Venezuela. Uruguay en Paraguay zijn de iets minder verrassende overgebleven kandidaten voor de Zuid-Amerikaanse voetbaltitel.

De uitschakeling van zowel Argentinië als Brazilië had dramatische kenmerken. Beide verloren in de strafschoppenserie, waarbij de Brazilianen met een historisch slechte reeks de nederlaag gisteravond over zichzelf afriepen. Doordat achtereenvolgens Thiago Silva, Elano, Andre Santos en Fred hun strafschop misten, werd het tegenstander Paraguay wel erg gemakkelijk gemaakt. Met twee rake penalty’s won de ploeg die daar het minste recht op had. Brazilië domineerde de wedstrijd, maar scoorde niet. Zelfs de coach van Paraguay, Gerardo Martiono, erkende de suprematie van de Brazilianen. Maar hij was niet minder blij met de onvrijwillige generositeit van de ‘Goddelijke Kanaries’.

Het Braziliaanse echec volgde op de pijnlijke nederlaag van Argentinië tegen Uruguay. De emotionele wedstrijd eindigde in 1-1, waarna een gemiste strafschop van Carlos Tevez, die Manchester City komend seizoen verruilt voor het Braziliaanse Corinthians, het organiserende land in rouw dompelde. Na twee verloren finales weer geen zege in de Copa America en opnieuw geen hoofdprijs voor Lionel Messi, die sterspeler van Barcelona die in de nationale Argentijnse ploeg maar geen dominante rol kan spelen. Tot ergernis van de Argentijnse supporters, die niet mals waren in hun kritiek op Messi.

Een regelrechte sensatie was de plaatsing van Venezuela voor de halve finales. Op de dag dat president Hugo Chavez naar Cuba vloog om zich te laten behandelen voor kanker versloeg de nationale ploeg het sterker geachte Chili met 2-1. Venezuela was de tweede surprise nadat Peru zaterdag Colombia had uitgeschakeld. Peru won dankzij twee treffers in de verlenging.

In de halve finales spelen morgennacht Uruguay en Peru in La Plata tegen elkaar. Paraguay-Venezuela volgt woensdagnacht in Mendoza.