Architect Wiek Röling (75) overleden

In zijn woonplaats Haarlem is donderdag architect Wiek Röling overleden. Hij werd 75 jaar. Röling was van 1988 tot 2001 hoogleraar aan de Technische Universiteit in Delft en van 1970 tot 1988 stadsarchitect van Haarlem. Hij ontwierp in Haarlem onder meer het woningcomplex ‘Hangende tuinen’, de verbouwingen van het Frans Halsmuseum en De Hallen en de muziekkoepel in de Haarlemmerhout.

Voor de beeldententoonstelling Sonsbeek ’86 in Arnhem ontwierp hij een drijvend paviljoen met verschillende niveaus en glas aan alle kanten, dat een breedte had van tweemaal de hoogte: de weerspiegeling in het wateroppervlak maakte er een volledige kubus van. Een pas opgerichte stichting beijvert zich voor de herbouw van Rölings Sonsbeekpaviljoen.

Wiek Röling werd wel ‘het geweten van de Nederlandse architectuur’ genoemd, omdat hij zich regelmatig kritisch uitliet over de sloop van oude gebouwen en over nieuwbouw die met de omringende oudbouw bleek te vloeken. Met Geurt Brinkgreve en Max van Rooy maakte Röling in 1997 het boek Amsterdam verdient beter.

In zijn afscheidsrede voor de TU (2001) verwoordde hij nogmaals zijn visie op de architect als hoeder van het straatbeeld. „Het wordt steeds meer de verantwoordelijkheid van de architect het relatief afnemend aantal historische gebouwen te behoeden. (...) Architectuur is evenzeer het gebouw als de wijze waarop het zich voegt naar zijn omgeving.”