Acht tot tien kilometer lopen op competitiedag

Naam: Maarten Lafeber

Leeftijd: 36

Prestaties: Winnaar van de Dutch Open in 2003 (European Tour), 25ste op de European Order of Merit in 2006

Hoe ziet jouw gemiddelde trainingsdag er uit?

„Ik heb best wel lange trainingsdagen. Ik begin rond een uur of negen. Het eerste anderhalve uur stretch ik met een fysiotherapeut. Dan doe ik een uur krachttraining. Daarna volgt de techniektraining, waarbij ik zowel op lange als op korte afstand oefen. Doorgaans werk ik vooral op korte afstand. Tegen de avond speel ik dan nog enkele holes. Vaak zit mijn dag er pas om 9 uur ’s avonds op.”

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd? Heb je specifieke rituelen?

„De dag voor een wedstrijd pas ik mijn trainingen aan. Ik train minder lang en gerichter. Ik probeer dan specifiek op mijn mindere punten te werken. Ik ben ook altijd minstens twee uur van tevoren op de baan. Afhankelijk van het uur ga ik eerst nog ontbijten of relaxen. Ik warm minstens een vol uur op. Je moet ook minstens een half uur stretchen. Golf is een blessuregevoelige sport.”

Verken je de golfbanen altijd eerst?

„De grote toernooien keren elk jaar terug. De Scandinavian Open heb ik bijvoorbeeld al tien keer gespeeld. Hij wordt deze week voor het eerst in Stockholm gehouden, op een nieuwe baan. De voorbije jaren speelden we altijd in Malmö. Als ik in Europa speel, vertrek ik meestal wel een dag vroeger. De eerste dag train ik dan wat op de baan, speel ik enkele holes. De dag voor de eerste wedstrijddag loop ik dan het parcours af, let op de hindernissen, probeer in te schatten welke rol de wind gaat spelen. De European Tour heeft zelfs een vaste weerman in dienst, die ons en het publiek op de hoogte houdt van de weersomstandigheden. Onweer is bij de meeste sporten een ongemak, maar bij golfen is het ronduit gevaarlijk.”

Hoe belangrijk is een goede conditie bij het golfen?

„Bij golf moet je altijd honderd procent geconcentreerd zijn. Als je vermoeid bent, verlies je sneller je concentratie en zal je dus meer slagen nodig hebben. Op een competitiedag wandel je tussen acht en tien kilometer. Een goede fysieke conditie is dus zeer belangrijk. Je moet als golfer ook enorm veel reizen. Als je dan te snel vermoeid bent, riskeer je sneller geblesseerd te geraken.”

Hoe lang kun je op topniveau blijven golfen?

„Ik hoop toch nog minstens tien jaar op het hoogste niveau te blijven golfen. Ik voel dat ik op alle vlakken van het spel nog kan verbeteren. Mentaal word je alleen maar sterker met de jaren. Ook op het putten kan ik nog vorderingen maken. Veel golfers stappen rond hun vijftigste over naar de Senior Tour, omdat ze het fysiek moeilijk krijgen of meer tijd met hun familie willen doorbrengen.”

Wat zijn je ambities voor volgende week?

„Ik ben een sportman, ik wil altijd winnen. Al besef ik dat het moeilijk zal zijn. Maar ik voel me goed, ik ga er gewoon voor. De dag dat ik niet meer aan een wedstrijd start met het idee om te kunnen winnen, hoeft het voor mij dus niet meer.”