4 redenen om tv te kijken

1 Harry Potter

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

SBS6, 20.30-23.20u.

Terwijl de allerlaatste film uit de Harry Potter-serie in de bioscoop draait en Pottermania heerst, is SBS6 zo slim de eerdere films uit te zenden. Vanavond Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Deze derde film over de tovenaarsleerling is anders van toon dan de twee eerdere Potter-films, die werden geregisseerd door de Amerikaanse kinderfilmspecialist Chris Columbus. Regisseur Cuaróns Potter is iets donkerder, iets vreemder én iets menselijker. In dit deel is de gevaarlijke gevangene Sirius Black ontsnapt uit de Azkeban-gevangenis en op zoek naar Harry. (Alfonso Cuarón, 2004)

2 Dokterserie

Off the map

Net 5, 20.30-21.25 u.

Tweede aflevering van de nieuwe Net 5-serie Off the map over de jonge artsen Lily, Mina en Tommy, die in een kliniek in de Zuid-Amerikaanse jungle komen te werken. Van de makers van Grey’s Anatomy en Private Practice, dus ook in deze serie zullen medische handelingen hand in hand gaan met de nodige romantische ontwikkelingen. Off the map bleek begin dit jaar geen enorme kijkcijferhit in Amerika en werd daarom door televisiezender ABC na het eerste seizoen geannuleerd.

3 Hooligans

Rise of the Footsoldier

RTL 7, 22.00 – 00.20 u.

Een bloederige boel van Britse regisseur Julian Gilbey. Zijn waargebeurde geschiedenis van de Engelse voetbalhooligan Carlton Leach gaat vooral over schieten en schelden. Maar dan niet van dat schieten en schelden zoals in films van Tarantino, waarin soms nog een beetje zelfrelativering te vinden is. Nee, schieten en schelden van het meest cynische en nietsontziende soort. Op nepbloed is niet bezuinigd. Carlton Leach schopte het tot topcrimineel en was eind jaren negentig betrokken bij een illustere afrekening in het drugsmilieu. De ondergang van Leach loopt parallel aan de teloorgang van de dance- en rave-scene in Engeland, maar regisseur Gilbey heeft geen ambities richting psychologie en sociologie. Hij wil het vooral laten zien. Op zijn beste momenten is hij een imitator van Martin Scorsese en wordt Rise of the Footsoldier een soort Goodfellas uit East End.

4 de Tour

Andy Scheck, My Tour

Ketnet & Canvas, 22.25-23.15 u.

Documentaire over de voorbereiding van Andy Schleck en zijn team op de Tour de France. Schleck zat de afgelopen jaren dicht op het wiel van Alberto Contador in de strijd om de overwinning in de Ronde van Frankrijk. Schleck liet er de voorbije maanden geen twijfel over bestaan: deze keer wou hij Contador koste wat het kost kloppen in de race naar Parijs. De makers van de documentaire mochten de renner en zijn team van heel nabij volgen tijdens hun voorbereidingen op de Tour.