Zo ziet ‘Carmageddon’ er ongeveer uit

Carmageddon

Ter gelegenheid van ‘Carmageddon‘, het sluiten van de verkeersader Interstate 405 rond Los Angeles, maakte Ross Ching deze video van lege autowegen. Met dat ‘einde van de wereld’ valt het ondertussen wel mee.

Het afsluiten van de belangrijke verkeersweg van zestien kilometer lang, omgedoopt dus tot ‘Carmageddon’, duurt dit weekend 53 uur. Vooralsnog blijven echte problemen uit en lijkt het te blijven bij gekscherende voorspellingen over het einde van de wereld omdat Californië de autoweg niet kan gebruiken. Toch werden de waarschuwingen serieus genomen. Zo bleven artsen en verpleegkundigen vannacht in het ziekenhuis overnachten om te voorkomen dat ze bij noodgevallen vast zouden komen te staan op de wegen die wel open zijn en nu veel meer verkeer moeten doorlaten.

De Interstate 405 verbindt het gebied ten noorden en ten zuiden van de Santa Monica Mountains met elkaar en alom werd gevreesd voor chaos op de andere wegen in Zuid-Californië. Doorgaans maken in een weekeinde in juli zo’n half miljoen auto’s gebruik van de snelweg. Er waren ook reële zorgen over de openbare veiligheid. In verband daarmee zijn landingsplatformen voor helikopters beschikbaar gesteld voor reddingshelikopters en is extra brandweer- en paramedisch personeel ingezet.

De afsluiting van de weg is noodzakelijk om de vijftig jaar oude Mulholland-brug te vervangen en zo het wegdek daar te verbreden. Automobilisten grapten al langer dat 405, het nummer van de snelweg, in feite een afkorting is voor “verkeer dat niet sneller dan 4 of 5 kilometer per uur rijdt”.

Veel bedrijven maken dankbaar gebruik van de situatie. Een helikopterbedrijf bood vluchten naar het centrum en de luchthaven van Los Angeles aan voor honderdvijftig dollar en veel hotels, restaurants en bioscopen gaven dit weekeinde fikse kortingen. Een fitnessinstructeur gaf lessen ‘carmagoddon-yoga’ voor gestresste automobilisten en een bekende dermatoloog gaf 25 procent korting op botox-injecties. “In plaats van vast te zitten op de snelweg en niets te kunnen doen, kun je ook bij mij komen en mooier worden”, aldus Arnold Klein, eens de dermatoloog van wijlen Michael Jackson. Anderen namen de gelegenheid te baat om grote fietstochten en buurtfeesten te organiseren.

    • Peter Zantingh