Afluisterschandaal: ook Londense politiecommissaris vertrekt

Paul Stephenson in januari 2009. Vandaag liet hij weten zijn ontslag in te dienen naar aanleiding van het afluisterschandaal bij News of the World.
Paul Stephenson in januari 2009. Vandaag liet hij weten zijn ontslag in te dienen naar aanleiding van het afluisterschandaal bij News of the World. Foto AP / Sang Tan

Ook Paul Stephenson, het hoofd van de Londense politie, heeft zijn ontslag ingediend. Hij treedt af vanwege zijn banden met een voormalig medewerker van de opgedoekte schandaalkrant News of the World.

Stephenson werd bekritiseerd voor het in dienst nemen van Neil Wallis als pr-consultant in 2010. Wallis is voormalig adjuct-hoofdredacteur van de krant en werd afgelopen week gearresteerd.

Stephenson zegt niets verkeerd te hebben gedaan en niet degene te zijn geweest die besloot Wallis aan te nemen. “Ik zal vanavond niet wakker liggen met zorgen over mijn persoonlijke integriteit”, zei Stephenson.

Hij verklaarde verder dat hij zijn functie naast zich neerlegt omdat hij niet wil dat de kritiek effect heeft op de veiligheid op de Olympische Spelen, die in de zomer van 2012 in Londen plaatsvinden. De Britse politie wordt bekritiseerd omdat het geld van ‘NotW’ en andere kranten zou hebben aangenomen in ruil voor nieuws en omdat het niet genoeg zou hebben gedaan om de afluisterpraktijken tot de grond toe uit te zoeken.

Volgens deze correspondent van Sky News zal het vertrek van Stephenson niet met onmiddelijke ingang zijn:

Twitter avatar skymarkwhite Mark White Scotland Yard sources tell me Met Commissioner will not leave post immediately. Likely to be a few months hand over period

In de afgelopen week deden ook Rebekah Brooks, voormalig hoofdredacteur van de krant, en Les Hinton, voormalig bestuursvoorzitter van moederbedrijf News International, afstand van hun functie. Brooks werd vandaag gearresteerd.

    • Peter Zantingh