Tour: Cavendish sprint naar vierde etappezege

Cavendish wint de massasprint in Montpellier voor Farrar, Petacchi, Oss en Rojas. Het is zijn vierde etappezege van deze Tour. Foto AP / Laurent Rebours

Mark Cavendish (HTC) heeft de massasprint in de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. Hij was de snelste in de ruim 192 kilometer van Limoux naar Montpellier.

De top-5 van vandaag wordt aangevuld met Farrar, Petacchi, Oss en Rojas. Cavendish verstevigt met zijn vierde Touroverwinning van dit jaar de greep op de groene trui. In het algemeen klassement verandert er weinig, Thomas Voeckler behoudt de gele trui. De bolletjestrui blijft bij de belg Jelle Vanendert, die gisteren de laatste Pyreneeënrit won.

Al kort na het begin van de vlakke overgangsetappe zochten vijf renners, onder wie Niki Terpstra (Quickstep) het avontuur. De vluchters mochten rond de vier minuten wegrijden van het peloton waar de sprintersploegen de controle wilden behouden met het oog op de tussensprint, die pas na een kleine 150 kilometer op het programma stond.

Een ruime twintig kilometer voor de streep sprong Mikhail Ignatyev (Katusha) uit de kopgroep weg en even later fietste ook Terpstra weg, waarna het duo makkelijk wegreed bij de Fransen Mickaël Delage (FDJ), Samuel Dumoulin (Cofidis) en Anthony Delaplace (Saur-Sojasun).

Terpstra en Ignatyev reden vervolgens voor wat ze waard zijn en de twee tijdrijders bleven tot op zes kilometer van de meet samen. Toen, met een gat van tien seconden voor het door HTC-Highroad aangevoerde peloton, liet Terpstra de Rus achter zich. Solo vergrootte Terpstra zijn voorsprong naar dertien tellen in de bochtige slotfase, maar op drie kilometer van de streep was zijn vlucht voorbij. Wel kreeg hij de prijs voor strijdlustigste renner. Hij reageerde na de etappe voor de camera’s van de NOS:

Rabo-renner Laurens Ten Dam, die gisteren viel en verwondingen aan het gezicht opliep, kon vandaag uitrijden. Hij kwam op kleine achterstand binnen.

Het is voor Mark Cavendish de negentiende Tourzege in vier rondes. Er zijn slechts zes wielrenners die er meer wonnen.

Morgen is de tweede rustdag.

De finish van de etappe van vandaag is hier te zien.

    • Peter Zantingh