Syrische oppositie vormt nationale raad

Protesten in de Syrische stad Deir al-Zour. Foto Reuters

Fracties van de Syrische oppositie hebben zich gisteren tijdens een ontmoeting in Istanbul verenigd in een nationale raad, om zich te verzetten tegen het bewind van president Bashar al-Assad. De raad zou uiteindelijk een schaduwregering moeten vormen, die de macht over kan nemen als de protesten in Syrië een succes worden, meldt persbureau Reuters. Op deze manier hopen de oppositieleden ook de betogers op de straten te steunen.

Zo’n 350 dissidenten en oppositieleden waren in Istanbul aanwezig op wat het “Nationale congres van de verlossing” genoemd werd. De bijeenkomst gisteren vond plaats een dag na de grootste protesten in Syrië tot nu toe, waarbij volgens Reuters 32 burgers gedood werden, waarvan 23 in hoofdstad Damascus. Volgens schattingen van internationale mensenrechtenorganisaties zouden er al 1.400 mensen zijn omgekomen bij de onderdrukking van de protesten in Syrië.

De raad zal bestaan uit 25 leden, die vandaag weer bij elkaar zal komen. Een belangrijk doel is om op korte termijn opnieuw een congres te organiseren. Een poging om in contact te komen met oppositieleden op een bijeenkomst in Syrië zelf mislukte, vanwege tussenkomst van de Syrische veiligheidsdienst.

Het is overigens niet de eerste keer dat de oppositieleden een raad oprichten. Ongeveer een maand geleden werd een soortgelijk initiatief ondernomen.

Volgens televisiezender Al-Jazeera is tijdens de bijeenkomst ook opgeroepen tot een nationale campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid, om zo Assad te dwingen af te treden.