Ook bij jubileum Saleh demonstreren honderdduizenden

Antiregeringsdemonstranten in het centrum van Taiz vandaag. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Ook op het 33-jarige jubileum van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zijn vandaag honderdduizenden Jemenieten de straat opgegaan om zijn vertrek te eisen. Enkele duizenden anderen vierden juist de heuglijke datum van hun leider.

Volgens een van de tegenstanders van Saleh droegen demonstranten in de zuidelijke stad Taiz zwarte vlaggen met zich mee en borden met de tekst “vandaag is de beslissende dag”. Vergelijkbare betogingen vonden vandaag plaats in grote steden als Amran, Saada en al-Bayda. In de hoofdstad Sana’a droegen de aanhangers van Saleh foto’s van de president met zich mee en borden waarop degenen die zijn vertrek eisen, werden gehekeld.

Saleh, die sinds 1978 aan de macht is in Jemen, verblijft nog steeds in een ziekenhuis in Saudi-Arabië. Daar wordt hij behandeld aan verwondingen die hij vorige maand opliep bij een aanval op zijn paleis. Anderhalve week geleden verscheen hij plotseling weer met een boodschap op de staatstelevisie.

    • Peter Zantingh