OM wil toch zaak tegen pedofielenvereniging Martijn

Het Openbaar Ministerie heeft advocaat Yme Drost gevraagd een zaak tegen pedofielenvereniging Martijn te beginnen. Dit meldt de NOS.

Eerder besloot het OM niet tot vervolging over te gaan. Uit een onderzoek bleek weliswaar dat enkele leden strafbare feiten gepleegd hebben, maar omdat deze zich buiten de vereniging afspeelden en Martijn in haar statuten zegt haar doelen binnen het kader van de wet na te streven, werd er geen mogelijkheid gevonden om de vereniging te verbieden of te ontbinden.

Advocaat Drost is gevraagd haast te maken met een artikel-12-procedure. Het gerechtshof kan het OM alsnog dwingen om Martijn te vervolgen. Volgens een woordvoerder van het OM bestaat er veel maatschappelijke onrust over misbruik en is het daarom van groot belang dat er snel duidelijkheid komt.

Bekende Hagenaar Henk Bres wist met een burgerinitiatief tegen de vereniging voldoende handtekeningen binnen te halen om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zo bleek woensdag.

    • Dirk-Jan Zom