NAVO draagt gezag provincie Afghanistan over

De NAVO heeft het bevel over de Afghaanse provincie Bamiyan overdragen aan Afghaanse troepen, meldt de BBC.

Bamiyan is de eerste van zeven provincies, waarin het gezag overgedragen zal worden, op weg naar het de volledige overdracht, die in 2014 afgerond moet zijn, verklaarde een woordvoerder van de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken tegenover persbureau AFP. In juli zal de overdracht plaatsvinden van nog twee provincies en vier steden.

In een ceremonie werd de overdracht van de verantwoordelijkheid over de veiligheid in het gebied van de buitenlandse naar de Afghaanse troepen officieel bezegeld. Deze was wegens veiligheidsredenen niet officieel aangekondigd.

Volgens de BBC blijven troepen uit Nieuw-Zeeland in het gebied aanwezig, maar nieuw is dat zij nu onder bevel staan van Afghaanse troepen. Bamiyan is een relatief veilige en rustige provincie van Afghanistan.

Vuurgevecht

In het oosten van Afghanistan hebben de NAVO en het Afghaanse leger 13 leden van de Talibaan gedood, meldt persbureau AP. Er ontstond een vuurgevecht tijdens een operatie gericht tegen een Talibaanleider in de provincie Nangarhar. NAVO-eenheden kwamen onder vuur te liggen vanuit een huis, een luchtactie maakte hieraan een einde.