Mogelijk vervoerverbod vee Fukushima

Koeien in de regio van Fukushima. Foto AP

De Japanse overheid bereidt een verbod voor op het vervoer van vee uit het gebied rond Fukushima. Koeien uit dit gebied zouden veevoer gegeten hebben dat de radioactieve cesium bevatte, zo meldt persbureau AP.

Het voer komt van rijstvelden die te maken hebben gehad met de problemen van de kerncentrale Fukushima Dai’ichi, veroorzaakt door de aarbeving en tsunami in maart. Hierdoor kwam er radioactieve straling vrij, waardoor de planten besmet raakten. Het lukt de Japanse regering nog niet verdere besmetting van vlees te voorkomen, de omvang van het probleem blijft onduidelijk.

Besmet vlees zou al de Japanse winkels hebben bereikt. Volgens de Japanse regering is het eten van kleine hoeveelheden hiervan niet schadelijk. Eerder raakte al kraanwater en voedsel in Japan radioactief besmet. Er werd toen ook gesteld dat dit geen gevaar voor de volksgezondheid zou opleveren, omdat het om kleine hoeveelheden ging.

    • Dirk-Jan Zom