Mast bij Lopik vanavond weer in gebruik

De zendmast bij Lopik wordt vanavond kort voor middernacht weer in gebruik genomen. De radio-ontvangst in het midden van Nederland is dan weer als vanouds. Dat verwacht mastbeheerder Novec.

De mast in het Utrechtse IJsselstein werd vrijdag uit voorzorg buiten gebruik gesteld na een brandje als gevolg van een oververhitte kabel. “Er was schade ontstaan aan een aantal kabels, die in het weekend zijn vervangen”, zegt een woordvoerder van Novec. “Monteurs hebben afschuwelijk hard gewerkt, op grote hoogte en in een nauwe omgeving. Ze leggen er nu de laatste hand aan en schakelen dan de boel weer in.” Gisteren werd nog de verwachting uitgesproken dat er vandaag in de middag weer gebruik gemaakt kon worden van de mast.

In Hilversum was een noodmast geplaatst, waardoor al veel mensen weer naar de FM konden luisteren. Als ‘Lopik’ weer functioneert, kan die noodvoorziening worden uitgeschakeld.

De brand staat los van die in de zendmast bij Hoogersmilde in Drenthe, meldde Novec gisteren, hoewel eventueel verband nog wel wordt onderzocht. Bij extra controles van de dertig overige masten in Nederland zijn geen bijzonderheden ontdekt.

De vrijdag ingestorte zendmast in Hoogersmilde wordt vanaf maandag ontmanteld. De werkzaamheden gaan drie tot vier weken duren. Het politie-onderzoek naar de oorzaak begint woensdag.

    • Peter Zantingh