Eerste hulpgoederen VN naar gebieden Al-Shabaab in Somalië

Vluchtelingen komen aan in het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia, vlakbij de Somalische grens. Foto Reuters

De Verenigde Naties hebben de eerste hulpgoederen geleverd aan door droogte getroffen gebieden in Somalië waar de terroristische organisatie Al-Shabaab aan de macht is. De groepering heeft de VN volledige toegang tot de gebieden gegeven en hoopt dat dit ook andere hulporganisaties zal overhalen hulp te bieden, meldt de BBC.

Al-Shabaab verbood toegang van buitenlandse hulporganisaties twee jaar geleden, omdat deze anti-islam zouden zijn. Het verbod werd echter twee weken geleden opgeheven, zodat hulp nu mogelijk is. Volgens een medewerker van Unicef is hen de garantie gegeven dat ze hun werk ongehinderd kunnen uitvoeren.

Ernstige droogte

De Hoorn van Afrika is getroffen door ernstige droogte, volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de ergste in decennia. Er zouden meer dan 11 miljoen mensen getroffen zijn. Het totale getroffen gebied beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Soedan. Duizenden Somaliërs ontvluchten hun land en trekken naar Kenia. De Keniaanse regering is inmiddels bezig met het inrichten van een tweede vluchtelingenkamp om de vluchtelingen op te kunnen vangen.

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben giro 555 opengesteld voor hulp van de slachtoffers van de droogte.