Tegenstrijdige berichten over coma Hosni Mubarak

Een Egyptenaar verbrandt een afbeelding van Hosni Mubarak. De Egyptische president ligt volgens zijn advocaat in coma. Foto AP / Sergey Ponomarev

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak heeft een beroerte gehad en ligt in coma. Dat zei zijn advocaat vanavond tegenover persbureau Reuters. Over ontkenning of bevestiging vanuit het ziekenhuis heerst onduidelijkheid.

Op 11 februari werd de 83-jarige Mubarak als Egyptische president afgezet na aanhoudende protesten van zijn volk. Hij werd naderhand opgenomen in een ziekenhuis in badplaats Sharm el-Sheikh. Zijn advocaat liet vandaag weten dat hij vandaag rond het middaguur “plotseling een beroerte kreeg en volledig in coma is geraakt.”

Over bevestiging of ontkenning vanuit het ziekenhuis komen tegenstrijdige berichten naar buiten. Het hoofd van het artsenteam van Mubarak, dokter Assem Azzam, weerspreekt de bewering. Volgens Azzam was Mubarak duizelig als gevolg van lage bloeddruk en is zijn toestand nu stabiel. Volgens CNN zou de directeur, Mohamed Fathalla, de beweringen van advocaat Farid el-Deeb juist wel hebben bevestigd. “Ja, hij ligt inderdaad in coma”, zou die gezegd hebben.

Mubaraks rechtszaak staat gepland voor 3 augustus. Hij wordt vervolgd voor machtsmisbruik en het doden van demonstranten. Over zijn gezondheid is al langer onduidelijkheid: hij zou hartproblemen hebben, kanker onder de leden hebben en al eens voor een behandeling in Duitsland zijn geweest.