Hoe gaat het met de Chileense mijnwerkers?

Een mijnwerker omhelst de Chileense president Sebastian Pinera, nadat hij is bevrijd uit de mijn. Foto AFP

Ineens waren ze wereldnieuws, toen eind augustus ontdekt werd dat de 33 vermiste Chileense mijnwerkers na een instorting in de mijn waarin ze werkten nog in leven waren en zich diep onder de grond bevonden. Het zou wel tot kerst kunnen duren voordat ze bevrijd zouden worden, werd gezegd.

Die bevrijding vond uiteindelijk plaats in oktober, in het bijzijn van de Chileense president en onder enorme belangstelling van de media. Wat een ramp leek werd uiteindelijk een verhaal met een mooi einde, en iedereen leefde mee. Toen al werd de vraag gesteld hoe het de 33 mijnwerkers zou vergaan als ze eenmaal buiten zouden staan, voor de camera’s en geconfronteerd met hun pas verkregen heldenstatus.

Documentairemaker Angus Macqueen is sinds de gebeurtenis plaatsvond bezig met het maken van twee documentaires voor de BBC, over hoe het de mijnwerkers onder de grond verging en hoe het nu met ze gaat. Voor The Guardian schreef hij een artikel over de mijnwerkers. Een huwelijk dat onder de grond beloofd werd heeft nog niet plaatsgevonden, de mogelijke Hollywood-verfilming van de gebeurtenis lijkt steeds verder weg, enkelen wisten weliswaar met verdiend geld hun huis wat te uit te bouwen of hebben nu kraanwater, maar sommigen zijn gewoon weer aan het werk, in de mijnen.

Lees het uitgebreide artikel op de site van The Guardian.

    • Dirk-Jan Zom