Darren Clarke wint Britse Open

Darren Clarke won vandaag het Britse Open golfkampioenschap. Foto Reuters / Eddie Keogh

Darren Clarke heeft Noord-Ierland nieuw golfsucces bezorgd. De 42-jarige uit Portrush won vandaag The Open, de enige Britse major.

Clarke kwam via een ronde van 70 slagen uit op een totaal van 275 slagen, vijf minder dan het baangemiddelde en drie slagen minder dan nummers twee Phil Mickelson en Dustin Johnson. Vorige maand won Clarkes landgenoot Rory McIlroy de US Open.

Clarke begon met een slag voorsprong aan de slotdag op de baan van Royal Saint George. In een winderig en regenachtig Sandwich aan de Engelse Kanaalkust leek Phil Mickelson Clarkes grootste rivaal te worden.

De Amerikaan, die vorig jaar de Masters won en daarmee de laatste Amerikaanse majorwinnaar is, liep zes slagen in op de eerste tien holes en schaarde zich een tijd lang naast Clarke. Via vier bogeys zakte hij echter weer naar de tweede plaats. Dustin Johnson deelde die tweede plaats. Ook zijn totaal was twee slagen minder dan het baangemiddelde.

Clarke bleef lang op -5 staan. Een birdie op de tweede wisselde hij af met een bogey op de vierde. Een eagle op de zevende bracht hem op zeven slagen onder par en op die stand bleef hij staan tot de voorlaatste hole terwijl de concurrentie om hem heen wegviel. Op de achttiende hole werd Clarke met een staande ovatie begroet. Met een par rondde hij ontspannen zijn zegetocht af.

De Nederlandse deelnemers Floris de Vries en Joost Luiten eindigden in de achterhoede. De Vries kwam uit op +12 en bezette daarmee de gedeelde 48e plaats. Luiten finishte op +16 en werd zo gedeeld 63e. In totaal hadden 71 deelnemers de cut gehaald.