Zwarte Cross: motoren, muziek, bier, feest

Nederland
Nederland Martijn van de Griendt

Het cultuur-, motor- en spektakelfestival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, in de Achterhoek, is gisteren begonnen. Het is de vijftiende editie van het festival. Vorig jaar kwamen bijna 150.000 bezoekers af op het evenement dat door de organisatie op de site omschreven wordt met de kernwoorden ‘feest, verdraagzaamheid, originaliteit, humor, muziek, sport en stunts’. Een achtste kernwoord, ‘bier’, mag er door de bezoeker zelf bij bedacht worden. Onderdeel van het openingsprogramma waren optredens van onder meer Blondie en de lokale helden van Normaal met frontman Bennie Jolink.

Het crossgedeelte begint vandaag en is onderverdeeld in diverse klasses. Befaamd is de zogenaamde Ben Hur-klasse, waarbij de deelnemers met motor en ‘zelfgebouwde strijdwagen’ (aldus het reglement) een parcours afleggen dat hindernissen bevat als een verenkuil en een modderbak. Voor de allerkleinsten is er de Calimero-klasse, waar dit jaar zelfs een vijfjarige Yamaha-coureur aan mee zal doen. Kinderen genieten sowieso een voorkeursbehandeling, want iedereen kleiner dan 1 meter 40 heeft gratis toegang tot het festivalterrein. Het Zwarte Cross Festival duurt nog tot en met zondag. Naast de races en popoptredens van bands als De Staat en Tim Knol zijn er theatervoorstellingen en voordrachten van schrijvers als P.F. Thomése en Herman Brusselmans.

Informatie over dagkaarten en programmering van het Zwarte Cross Festival op zwartecross.nl. De camping bij het festivalterrein is vol.