‘Zeven doden bij gevangenisuitbraak in noorden Mexico’

Militairen patrouilleren rondom de gevangenis in Nuevo Laredo nadat bijna zestig gevangenen uit het complex waren ontsnapt. Foto Reuters

Bij een grootschalige gevangenisuitbraak in een Mexicaanse gevangenis aan de grens met de Verenigde Staten zijn gisteren volgens de lokale autoriteiten zeven gevangenen gedood. Bijna zestig gevangenen wisten te ontsnappen.

Hoe de gevangenen precies uit de gevangenis in Nuevo Laredo (kaart) hebben kunnen ontsnappen is niet duidelijk, maar duidelijk is dat er rellen in de gevangenis waren uitgebroken. Vijf bewakers zijn nog altijd vermist en worden ervan verdacht de gevangenen bij de ontsnapping te hebben geholpen. Volgens de Mexicaanse politie bevinden zich onder de ontsnapte gevangenen vooral drugshandelaren en leden van gewapende bendes.

In de gevangenis zitten in totaal ongeveer 1200 gevangenen. Mexico, dat in de ban is van gewelddadige rivaliteit tussen verschillende drugsbendes, heeft vaker te maken met gevangenisuitbraken. Alleen in het noorden van Mexico zijn sinds januari vorig jaar al meer dan vierhonderd gedetineerden ontsnapt.

Gisteravond werden minstens twaalf Mexicaanse politieagenten gedood door gewapende mannen toen zij in een hinderlaag reden op een snelweg in de westelijke staat Sinaloa. Naast de agenten kwam ook een straatverkoper in de vuurgevechten om het leven. Eerder op dag raakten al twee agenten gewond bij een aanval in de west-Mexicaanse stad Los Mochis.